Kako napraviti rattle drum

prošlom članku  pisala sam o nesuđenim ljetnim radionicama koje sam trebala održati. Druga radionica trebala je biti na temu Azije pa sam za tu prigodu osmislila neke aktivnosti, a jedna od njih je bila i izrada zanimljivog glazbala tzv. rattle drum. Na internetu imate raznih ideja kako ga napraviti, a evo kako smo to mi izveli. Uvijek na radionicama koristim dostupne materijale koje skupljam tako da djeci približim i ideju reduse-reuse-recycle, tj. kako ponovno iskoristiti i reciklirati nešto što bi inače završilo u košu za smeće.

Za ovu prigodu koristila sam:

  • stare novine
  • poklopce od staklenki
  • razne ukrasne vrpce
  • gumbe i matice

rattle drum

Za ovaj bubnjić potrebna su dva poklopca između kojih stavimo vrpcu na koju smo pričvrstili nekoliko gumbića ili matica i zamotane novine u štapić.

rattle drum (2)

Sve skupa čvrsto zalijepimo pik-trakom. Samo pažljivo treba odmjeriti duljinu vrpce i mjesto na koje ćemo pričvrstiti gumb/maticu tako da ona kod sviranja udara u sredinu poklopca.

rattle drum (3)

Na kraju bubnjić možete prebojati akrilnim bojama.

Dok izrađujete, možete slušati npr. kinesku tradicijsku glazbu. Ja sam koristila CD koji sam kupila na svom putovanju u Xiamen (Kina) kada sam kao članica HKUD-a “Željezničar” 2007. išla na Svjetsku olimpijadu zborova.

Nakon izrade otpjevali smo jednu kinesku pjesmicu na tekst  yahu, yahuhei, yahu, yahuhei, hai yai yai, hai yai yai, yahu, yahuhei koju možete pronaći ovdje.

Ideja je bila da u svaku radionicu ubacim i nešto iz Karnevala životinja pa sam za ovu prigodu izabrala stavke Kokoši i pijetao i Osobe sa dugim ušima. Nekako su me te životinje asocirale na Aziju 🙂

Kod prvog stavka djecu podijelite na dvije grupe. Tijekom prvog, A dijela prva grupa kreće se po prostoriji oponašajući koke. Kada pijetao zakukuriče, koke stanu, a druga grupa oponaša pijetla. Kod drugog stavka djeca jednostavno cijelo vrijeme mogu oponašati magarca koji njače zajedno sa glazbom 🙂 Opise aktivnosti za sve stavke možete pronaći ovdje.

Dobru zabavu!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s