Božićni kolačići

Obožavam ih raditi. Inače u kuhinji najviše volim slastičarstvo, a božićni kolačići su mi nekako najdraži iz više razloga. Pećnica može raditi neograničeni broj sati, a meni nikada nije prevruće. Orasi, lješnjaci, cimet, klinčić, čokolada. Kolačići mirišu meni najomiljenijim mirisima koji kažu “svjetlo dolazi”. Mogu crtati, raditi na sitnim detaljima, ukrašavati, kombinirati i svemu tome se veseliti kao malo dijete i volim to šarenilo na tanjuru. Mogu svaki dan doručkovati keksiće jer Božić dolazi 🙂 I ne, ne brine me količina bijelog brašna, bijelog šećera, umjetnih boja i kalorija na koje mislim svaki dan cijele godine – božićni kolačići oslobođeni su tog tereta i lepršaju lagano na jutarnjem tanjuriću uz kavu!

Do sada sam isprobala razne recepte, radila više ili manje vrsta, veće ili manje količine, ali uvijek sam težila šarenilu na tanjuru. Da bih izbjegla pretjerivanje i gomilu nepojedenih (pa na kraju smrznutih) kolačića, većinu radim od pola smjese. Prošle godine zbilja sam bila zadovoljna rezultatom pa ću s vama podijeliti neke od tih recepata koji prolaze bez greške. A to je ono najvažnije – stvoriti miris i okus djetinjstva 🙂

DISCLAIMER: Pročitajte cijeli recept prije nego krenete u izradu. Nabavite sve sastojke.  Za eventualne neuspjele kolačiće uslijed mijenjanja recepta ili nepoznavanja osnovnih slastičarskih tehnika ne odgovaramo.

MEDENJACI

medenjaci

Naravno da sam isprobala razne recepte 🙂 Ali zaustavila sam se na ovom jer su mi stvarno dobri. I radim punu smjesu, a da se mog sina pita, radila bih i duplu. Recept je preuzet iz knjige Domaći kolači (Biluš – Rode – Božić).

350 g brašna (glatko ili polubijelo)

1/4 vrećice praška za pecivo

150 g maslaca

200 g šećera

2 jaja

100 g oraha

1 žličica cimeta (ja sam stavila mješavinu začina za medenjake)

2-3 žlice meda

korica limuna

bjelanjak za premazivanje

Sve sastojke dobro izmiješajte u glatko tijesto koje mora odstajati na hladnom mjestu  1 sat. Tijesto nakon toga oblikujte po želji, premažite bjelanjkom i pecite na 220 C (može i na 180 ako imate ove moderne pećnice sa ventilatorom) oko 20 minuta. Nakon što se ohlade, ukrasite tzv. icingom koji ćete dobiti tako da pomiješate 1 bjelanjak, 200 g šećera u prahu i 1 žličicu limunovog soka.

ISPUCANCI

ispucani

Ovo je jedna novotarija na našim tanjurima, ali je postala naša obiteljska božićna tradicija. I ove divotice moram raditi duplu smjesu jer… ma, probajte 😉

Recept je preuzet sa vrećice bourbon vanilin šećera i začudo, dobar je!

50 g maslaca – otopiti

220 g čokolade za kuhanje – otopiti i dodati u maslac

Pjenasto izmiksati:

2 jaja

100 g šećera

1 bourbon vanilija šećer

Neprestano miješajući dodati otopljenu čokoladu, a zatim

220 g brašna

1/2 žličice praška za pecivo

Posudu s dobivenom glatkom smjesom prekriti prozirnom folijom i ostaviti u hladnjaku 2-3 sata. Ohlađenu smjesu grabiti žlicom, oblikovati kuglice i uvaljati ih u šećer u prahu. Peći 10 minuta na 180C.

LINZERI

SAM_2741

250 g maslaca

3 tvrdo kuhana žumanjka

400 g brašna

100 g šećera u prahu

malo soli

Umijesiti tijesto i pustiti ga na hladnom 1 sat. Oblikovati po želji. Ih uvijek spajamo nekim domaćim pekmezom i posipamo šećerom u prahu.

TEREZINA ROLADA

božić2016b

Ovaj recept dobila sam od svoje mame, a ona od svoje prijateljice Tereze pa je zato u mojoj kuharici zapisana kao Terezina rolada 🙂 Ovo je mjera za dvije oblatne.

120 g pjenasto umiješanog maslaca

120 g šećera u prahu

120 g razmekšane čokolade

1 jaje (ja ga izostavim)

50 g mljevenih keksa

120 g mljevenih oraha

Redom umiješati sastojke. Ništa se ne kuha. Namočiti krpu i na nju staviti oblatnu na omekša. Kada omekša, namazati polovicu kremu i zarolati. Ponoviti sa drugom oblatnom.

KUGLOF S GROŽĐICAMA

božić2012b

Jednostavno ne mogu zamisliti Božić bez njega. I dok klinci hruskaju keksiće, meni je on najdraži (ovo na slici je mramorni).

150 g maslaca

100 g šećera

1 vanilin šećer

4 jaja

1 limun, sok i korica

500 g brašna

1 prašak za pecivo

1/2 l mlijeka

250 g grožđica (možete ih umočiti u rum)

Maslac dobro izradite i postupno dodavajte šećer, vanilin, jaja i limun. Brašno sa praškom za pecivo i mlijekom dodavajte žlicu po žlicu masi s maslacem. Potom umiješajte oprane i osušene grožđice. Tijesto stavite u namašćeni oblik za kuglof i pecite cca 50 minuta u vrućoj pećnici (na 180C).

LJEŠNJAKOVE KUGLICE

Na mom putovanju istraživanja prehrane, naletih na ove LCHF kuglice sa bloga istineilaziohrani.blogspot.com

1 dl slatkog vrhnja

50 g tamne čokolade

25 g maslaca

3 dl mljevenih lješnjaka

Kuglice se valjaju u:

2 žlice kakao praha

Zagrijte vrhnje i u njemu otopite čokoladu, dodajte maslac i miješajte dok se sve ne spoji u glatku smjesu. Dodajte mljevene lješnjake. Ako je smjesa prerijetka dodajte još mljevenih lješnjaka. Oblikujte kuglice i uvaljajte ih u kakao. Čuvajte u hladnjaku.

Ove godine većinu keksića radit ću sa masti jer je cijena maslaca enormno porasla pa sam zavirila u bakinu kuharicu i isprobala bakine medenjake, “zvezde”, husarske poljupce i vanilin kiflice. A nisam mogla odoljeti i ne ponoviti kekse s cimetom i kekse od lješnjaka. Ali o tome ću vam pisati sljedeće godine kada sve dobro isprobamo i kada se dojmovi slegnu i još jedno šarenilo božićnih kolačića bude spremno pokazati se u punom sjaju.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s