Pčelice i mravi

plodovi 20180521_103304

Radi se, radi. Kraj je školske godine i vrijeme je da zaokružimo ovogodišnje druženje. Rezimiramo naučeno kroz ponavljanje i provjere da vidimo što smo u proteklih deset mjeseci napravili. Pripremamo i završne koncerte, priredbe, izlaganja pa da to i drugima pokažemo. Kažem MI – moji učenici i ja, mi smo tim. A priroda se tek pravo probudila i vrijeme je da zujimo zajedno sa pčelicama i počnemo skupljati prve plodove svoga rada u vrtu. Kažem MI – najčešće moja kćer i ja, ili već netko od ukućana, mi smo tim. Ima plodova za koje nismo radili ništa nego su nam sa povjerenjem poklonjeni. Za zahvalnošću ih primamo jer ove godine Priroda nas je poštedjela kasnog mraza, tuče i ostalih neprilika. A malo se i hvalimo jer smo ipak njegovali tlo i biljke nadajući se obilju.

Početak je lipnja, a već je napravljen sirup od maslačka, džem od duda (kojega zbog mraza nije bilo nekoliko godina), sok od bagrema, sok od bazge, sakupljen je plućnjak, bijela mrtva kopriva,bazga, bagrem, timijan, tratinčica, različak, crni sljez, kamilica, dobričica, jagode i grašak su u škrinji, višnje čekaju svoj red, razne vrste salata i blitva svakodnevno su na jelovniku. Već mislimo i na narednu sezonu pa smo sakupili sjeme bečke korabice i brokule.

dud

Ove godine kao da se konačno posložio mali ekosustav u našem vrtu. Na prošlogodišnju blitvu su se doselile uši i mravi pa su došle i bubamare. Smeđi smrdljivi martini pobrinuli su se da krumpirovih zlatica skoro pa i nema. Upoznali smo i neke nove stanovnike. Prvi puta smo susreli pijavicu. Doselile su se i neke nove biljke. Kao i svake godine, vrt nije isti.

 

Ako nemate svoj vrt, prošećite šumom, neka vam pčelice i mravi budu inspiracija da i vi spremite nešto za zimu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s